Miten taloudelliset tiedot ilmoitetaan
Vaikuttamistoimintaan tai sen neuvontaan liittyvät taloudelliset tiedot ilmoitetaan kerran vuodessa. Tiedot annetaan toimintailmoituksen yhteydessä heinä-elokuun ilmoituskaudella. Ensimmäistä kertaa taloudellisia tietoja ilmoitetaan avoimuusrekisteriin heinä-elokuussa 2026.
Taloudelliset tiedot annetaan heinä-elokuun ilmoituskaudella takautuvasti edelliseltä kalenterivuodelta. Tiedot koskevat aina kokonaista kalenterivuotta, joten tietojen antamisen ehtona on, että ilmoitusvelvollinen on ollut rekisteröityneenä avoimuusrekisteriin vähintään yhden kokonaisen kalenterivuoden.
Taloudelliset tiedot antavat lisätietoa siitä, millaisilla taloudellisilla resursseilla organisaatiot vaikuttavat eduskuntaan ja ministeriöihin. Taloudellisissa tiedoissa ilmoitetaan vain avoimuusrekisterilain soveltamisalaan kuuluvasta vaikuttamistoiminnasta tai sen neuvonnasta. Käytännössä taloudelliset tiedot ilmoitetaan siis siitä toiminnasta, josta ilmoitusvelvollinen on toimintailmoituksillaankin ilmoittanut. Jos rekisteröityneen organisaation vaikuttamistoiminta on jäänyt edellisen kalenterivuoden aikana pienimuotoiseksi, tulee siitäkin antaa vaikuttamistoiminnan taloudelliset tiedot, vaikkei toimintailmoituksilla eritelläkään pienimuotoisen vaikuttamistoiminnan aiheita.
Vaikuttamistoiminnan ja vaikuttamistoiminnan neuvonnan taloudelliset tiedot ilmoitetaan liikesalaisuuden estämättä. Taloudelliset tiedot ilmoitetaan myös rekisteristä poistumisen yhteydessä, jos niitä ei ole sitä ennen vielä edelliseltä kalenterivuodelta ilmoitettu.
Taloudellisia tietoja ei ilmoiteta, jos edellisen kalenterivuoden aikana ei ole lainkaan harjoitettu avoimuusrekisterilain tarkoittamaa vaikuttamistoimintaa, vaikuttamistoiminnan neuvontaa tai asiakassuhteen ulkopuolella tapahtuvaa yhteydenpitoa vaikuttamistoiminnan kohteisiin.
Tämä ohje perustuu avoimuusrekisterilakiin (430/2023) sekä Valtiontalouden tarkastusviraston antamaan tarkentavaan määräykseen taloudellisten tietojen muodostamisesta. Määräys tuli voimaan 13.12.2024. Määräykseen ja määräyksen perustelumuistioon voi tutustua täältä.
Ensimmäistä kertaa taloudellisia tietoja ilmoitetaan avoimuusrekisteriin heinä-elokuussa 2026. Tiedot koskevat kalenterivuoden 2025 aikana tehtyä vaikuttamistoimintaa tai sen neuvontaa. Jatkossa taloudelliset tiedot annetaan vuosittain.
Vaikuttamistoiminnasta ilmoitettavat taloudelliset tiedot
Vaikuttamistoiminnan taloudelliset tiedot annetaan, jos ilmoitusvelvollinen on edellisen kalenterivuoden aikana harjoittanut avoimuusrekisterilain tarkoittamaa vaikuttamistoimintaa. Vaikuttamistoiminnan taloudelliset tiedot käsittävät
edellisen kalenterivuoden aikana vaikuttamistoimintaan osallistuneiden henkilöiden kokonaismäärän ja näiden vaikuttamistoimintaan käyttämät henkilötyövuodet,
ostopalveluina hankitun vaikuttamistoiminnan neuvonnan euromääräiset kustannukset ja
vaikuttamistoimintaan liittyvät markkinointi- ja edustamiskulut.
Vaikuttamistoimintaan osallistuneiden henkilöiden kokonaismäärä
Vaikuttamistoimintaan osallistuneiden henkilöiden kokonaismäärään lasketaan henkilöt, jotka ovat edellisen kalenterivuoden aikana osallistuneet ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoimintaan, ja jotka ovat saaneet kyseisestä työskentelystä palkkaa tai muuta taloudellista etuutta.
Ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoiminnalla tarkoitetaan sitä edellisen kalenterivuoden aikana harjoitettua vaikuttamistoimintaa, josta ilmoitusvelvollinen on ilmoittanut toimintailmoituksella.
Vaikuttamistoimintaan osallistuneisiin henkilöihin luetaan ne henkilöt, jotka ovat osallistuneet varsinaiseen yhteydenpitoon vaikuttamistoiminnan kohteisiin. Näihin henkilöihin voi kuulua ilmoitusvelvolliseen työsuhteessa olevien henkilöiden lisäksi esimerkiksi luottamushenkilöitä, jos he ovat saaneet palkkaa tai muuta taloudellista etuutta kyseisestä työstä.
Ilmoitusvelvollinen ilmoittaa toimintailmoituksella vaikuttamistoimintaan osallistuneiden henkilöiden kokonaismäärän. Jos edellisen kalenterivuoden vaikuttamistoimintaan ei ole osallistunut lainkaan palkkaa tai muuta taloudellista etuutta saaneita henkilöitä, tulee tästä ilmoittaa toimintailmoituksella.
Vaikuttamistoimintaan käytetyt henkilötyövuodet
Vaikuttamistoimintaan käytettyihin henkilötyövuosiin lasketaan edellisenä kalenterivuotena ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoimintaan käytetty työpanos yhteensä niiden henkilöiden osalta, jotka kuuluvat vaikuttamistoimintaan osallistuneiden henkilöiden kokonaismäärään.
Kokonaismäärään kuuluvien henkilöiden vaikuttamistoimintaan käyttämät henkilötyövuodet ilmoitetaan toimintailmoituksella yhteenlaskettuna oikean suuruusluokan mukaisesti seuraavasti:
alle 1 henkilötyövuosi
1–2.9 henkilötyövuotta
3–4.9 henkilötyövuotta
5–10 henkilötyövuotta tai
yli 10 henkilötyövuotta.
Henkilötyövuosi tarkoittaa yhden henkilön vaikuttamistoimintaan käyttämää työpanosta suhteutettuna kokoaikaisen työntekijän työpanokseen kalenterivuoden aikana. Yhden henkilön vaikuttamistoimintaan käyttämä henkilötyövuosi voi olla enintään yksi, mikä tarkoittaa, että henkilö tekee kokopäiväisesti vaikuttamistoimintaa.
Vaikuttamistoimintaan käytettynä työpanoksena pidetään kaikkea ilmoitusvelvollisen avoimuusrekisterilain soveltamisalan piirissä olevaan vaikuttamistoimintaan liittyvää työskentelyä, esimerkiksi kaikki vaikuttamistoiminnan yhteydenpitoon kuuluvat tehtävät ja toimenpiteet.
Ilmoitusvelvollinen arvioi parhaan käsityksensä mukaisesti vaikuttamistoimintaan osallistuneen henkilön kyseiseen työskentelyyn käyttämää työpanosta suhteessa kokoaikaisen työntekijän työpanokseen kalenterivuoden aikana.
Esimerkki 1: Ilmoitusvelvollisella on edellisen kalenterivuoden aikana ollut viisi kokoaikaista työntekijää, jotka ovat kaikki osallistuneet ilmoitusvelvollisen harjoittamaan vaikuttamistoimintaan. Jokainen näistä henkilöistä on käyttänyt 30 % kalenterivuoden työpanoksestaan vaikuttamistoimintaan liittyviin tehtäviin. Ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoimintaan käyttämät henkilötyövuodet olisivat näin ollen yhteenlaskettuna: 0.3+0.3+0.3+0.3+0.3=1.5 htv. Toimintailmoituksella ilmoitetaan: 1–2.9 htv.
Esimerkki 2: Ilmoitusvelvollisella on edellisen kalenterivuoden aikana ollut yksi kokoaikainen työntekijä sekä yksi luottamushenkilö, jotka ovat molemmat osallistuneet ilmoitusvelvollisen harjoittamaan vaikuttamistoimintaan. Kokoaikainen työntekijä on käyttänyt 80 % kalenterivuoden työpanoksestaan vaikuttamistoimintaan liittyviin tehtäviin. Työskentelystään palkkiota saanut luottamushenkilö on harjoittanut satunnaisesti edellisen kalenterivuoden aikana vaikuttamistoimintaan liittyviä tehtäviä, joiden työpanos vastaa 5 % suhteessa kokoaikaisen työntekijän työpanokseen kalenterivuoden aikana. Ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoimintaan käyttämät henkilötyövuodet olisivat näin ollen yhteenlaskettuna 0.8+0.05=0.85 htv. Toimintailmoituksella ilmoitetaan: alle 1 htv.
Ostopalveluina hankitun vaikuttamistoiminnan neuvonnan euromääräiset kustannukset
Ilmoitusvelvolliset, jotka ovat edellisenä kalenterivuotena hankkineet vaikuttamistoiminnan neuvonnan ostopalveluita, ilmoittavat hankittujen ostopalveluiden euromääräiset kustannukset. Kustannukset tulee ilmoittaa vain sellaisista ostopalveluina hankituista neuvontapalveluista, jotka ovat liittyneet ilmoitusvelvollisen edellisen kalenterivuoden vaikuttamistoimintaan.
Vaikuttamistoiminnan neuvonta on sellaista elinkeinona harjoitettua toimintaa, jossa vaikuttamistoimintaa harjoitetaan asiakkaan puolesta tai asiakkaalle annetaan tukea vaikuttamistoiminnassa. Vaikuttamistoiminnan neuvonta voi olla esimerkiksi vaikuttamistoiminnan, viestinnän tai toiminnan suunnittelua, sidosryhmien kartoittamista tai konsulttitoimijan osaamisen ja kontaktien hyödyntämistä tai muuta neuvontaa organisaation vaikuttamistoimintaan liittyen.
Ostopalveluna hankittu vaikuttamistoiminnan neuvonta ei tarkoita ainoastaan vaikuttamistyöksi tai vaikuttamisen neuvonnaksi nimettyjä palveluita. Hankittu palvelu, jonka kustannuksista on ilmoitettava, voi olla myös esimerkiksi viestinnän ja markkinoinnin palvelua, sisäistä kehittämistä tai oikeudellista neuvontaa, jos ne liittyvät ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoimintaan. Tiedot ilmoitetaan toimintailmoituksella euromääräisinä.
Vaikuttamistoimintaan liittyvät markkinointi- ja edustamiskulut
Toimintailmoituksella ilmoitetaan edellisen kalenterivuoden aikana syntyneet vaikuttamistoimintaan liittyvät markkinointi- ja edustamiskulut. Markkinointikulut ja edustamiskulut ilmoitetaan erikseen.
Kyse on sellaisista kuluista, jotka ovat liittyneet ilmoitusvelvollisen edellisvuonna harjoitetun vaikuttamistoiminnan yhteydessä tehtyyn markkinointiin ja edustamiseen. Oleellista on, että kulut ovat syntyneet vaikuttamistoiminnasta, joka on kohdistunut lain tarkoittamiin vaikuttamistoiminnan kohteisiin.
Vaikuttamistoimintaan liittyviä markkinointi- ja edustamiskuluja voi syntyä tilanteissa, joissa vain osa kokonaiskuluista kohdistuu avoimuusrekisterilain tarkoittamiin vaikuttamistoiminnan kohteisiin. Tällaisia voivat olla esimerkiksi ilmoitusvelvollisen järjestämät tilaisuudet, joihin osallistuu vaikuttamistoiminnan kohteiden lisäksi myös muita tahoja, tai kohdennetut markkinointikampanjat, jotka kohdistuvat vaikuttamistoiminnan kohteiden lisäksi muihin tahoihin. Tällöin ilmoitusvelvollinen arvioi parhaan käsityksensä mukaan sen osuuden kokonaiskuluista, jotka liittyvät ilmoitusvelvollisen harjoittamaan vaikuttamistoimintaan. Jos esimerkiksi vaikuttamistoimintaan liittyvässä edustamistilaisuudessa puolet vieraista ovat lain tarkoittamia vaikuttamistoiminnan kohteita, voi ilmoitusvelvollinen arvioida, että 50 % tilaisuuden kokonaiskuluista ovat avoimuusrekisterilain tarkoittamia vaikuttamistoimintaan liittyviä edustamiskuluja.
Vaikuttamistoimintaan liittyvät markkinointi- ja edustamiskulut ilmoitetaan toimintailmoituksella erikseen oikean suuruusluokan mukaisesti seuraavasti:
alle 1 000 euroa
1 000 – 4 999 euroa
5 000 – 9 999 euroa
10 000 – 24 999 euroa
25 000 – 49 999 euroa
50 000 – 99 999 euroa
100 000 – 199 999 euroa
200 000 – 299 999 euroa
300 000 – 399 999 euroa
400 000 – 500 000 euroa tai
yli 500 000 euroa.
Vaikuttamistoimintaan liittyvät markkinointikulut
Vaikuttamistoimintaan liittyvät markkinointikuluilla tarkoitetaan ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoiminnassa käytettyjen markkinointimateriaalien- ja palveluiden hankinnasta syntyneitä kuluja. Markkinointikulujen materiaaleilla tarkoitetaan esimerkiksi vaikuttamistoiminnan kohteisiin kohdistuvan markkinointikampanjan materiaaleja, joita käytetään yhteydenpidossa kohteiden kanssa.
Vaikuttamistoimintaan liittyviä markkinointikuluja voivat olla esimerkiksi:
Mainonnasta ja viestintäkampanjoista aiheutuneet kulut, kuten mainosmateriaalien suunnittelu ja tuotanto sekä viestintäkampanjat, jotka eivät ole liittyneet vaikuttamistoiminnan neuvonnan sopimuksiin.
Tapahtumiin ja messuihin liittyvät kulut, kuten osallistumismaksut, tilavuokrat, esittelypiste, esitteet ja muut tapahtumamateriaalit.
Suoramarkkinointi vaikuttamistoiminnan kohteisiin, kuten sähköpostikampanjat ja muu markkinointi.
Markkinoinnin palveluiden ostaminen, kuten palvelut mainostoimistoilta sekä muu sisällöntuotantoon liittyvä konsultointi silloin, kun se on kohdistunut vaikuttamistoiminnan kohteisiin.
Sponsorisopimukset ja yhteistyöt.
Yllä esitetyt esimerkit markkinointikuluista ovat suuntaa antavia esimerkkejä mahdollisista vaikuttamistoiminnan markkinointikuluista, eikä kyseessä ole tyhjentävä listaus. Tällaiset kulut voivat olla vaikuttamistoimintaan liittyviä kuluja vain, jos ne ovat liittyneet ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoimintaan, joka on kohdistunut lain tarkoittamiin vaikuttamistoiminnan kohteisiin.
Vaikuttamistoimintaan liittyvät edustamiskulut
Vaikuttamistoimintaan liittyvät edustamiskulut muodostetaan ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoimintaan liittyvistä ja vaikuttamistoiminnan kohteisiin kohdistuneesta vieraanvaraisuudesta tai muusta huomaavaisuudesta aiheutuneista kuluista. Vaikuttamistoimintaan liittyvällä edustamisella pyritään ilmoitusvelvollisen tavoitteiden ja etujen edistämiseen esimerkiksi luomalla uusia suhteita tai ylläpitämällä jo olevia suhteita vaikuttamistoiminnan kohteisiin. Edustamiskuluihin lasketaan kaikki vaikuttamistoimintaan liittyvässä edustamistarkoituksessa syntyneet kulut.
Vaikuttamistoimintaan liittyviä edustamiskuluja voivat olla esimerkiksi:
Tarjoiluista ja aterioista aiheutuneet kulut, kuten liikelounaat- ja illalliset tai kahvitarjoilut tapaamisen yhteydessä.
Tilaisuuksista ja tapahtumista aiheutuneet kulut, kuten juhlien tai seminaarien järjestämisestä aiheutuneet kulut (esim. tilavuokrat, catering-palvelut, esiintyjäkulut).
Vaikuttamistoiminnan kohteille annettavat lahjat tai huomionosoitukset (esim. tapahtumaliput, tavaralahjat, lahjakortit).
Edustusmatkat ja niihin liittyvät matka- ja majoituskulut.
Muut vaikuttamistoimintaan liittyvät edustamiskulut.
Yllä esitetyt esimerkit edustamiskuluista ovat suuntaa antavia esimerkkejä mahdollisista vaikuttamistoiminnan edustamiskuluista, eikä kyseessä ole tyhjentävä listaus. Tällaiset kulut voivat olla vaikuttamistoimintaan liittyviä kuluja vain, jos ne ovat liittyneet ilmoitusvelvollisen vaikuttamistoimintaan, joka on kohdistunut lain tarkoittamiin vaikuttamistoiminnan kohteisiin.
Vaikuttamistoiminnan neuvonnasta ilmoitettavat taloudelliset tiedot
Vaikuttamistoiminnan neuvonnan taloudelliset tiedot ilmoitetaan, jos organisaatio on edeltävänä kalenterivuotena harjoittanut vaikuttamistoiminnan neuvontaa. Taloudelliset tiedot syntyvät ainoastaan siitä vaikuttamistoiminnan neuvonnasta, joka on avoimuusrekisterilain soveltamisalan piirissä.
Vaikuttamistoiminnan neuvonnan taloudellisena tietona ilmoitetaan edellisen kalenterivuoden vaikuttamistoiminnan neuvonnan euromääräinen liikevaihto.
Vaikuttamistoiminnan neuvonnan euromääräisellä liikevaihdolla tarkoitetaan liikevaihtoa, jonka ilmoitusvelvollinen on saanut avoimuusrekisterilain soveltamisalaan kuuluvasta vaikuttamistoiminnan neuvonnasta, ja josta toimija on ilmoittanut toimintailmoituksella. Ilmoitusvelvollisen tulee siten erottaa vaikuttamistoiminnan neuvonnasta syntynyt liikevaihto sen muusta liikevaihdosta.
Mikäli organisaatio on harjoittanut vaikuttamistoiminnan neuvonnan lisäksi vaikuttamistoimintaa, on sen ilmoitettava myös vaikuttamistoiminnan taloudelliset tiedot.