Det nya året öppnar dörren till ett mer transparent beslutsfattande

Nyhet

Ett nytt kapitel inleds i den öppna förvaltningens historia när öppenhetsregistret tas i bruk i Finland efter årsskiftet. Syftet med öppenhetsregistret är att förbättra transparensen i beslutsfattandet, bekämpa osaklig påverkan och stärka medborgarnas förtroende för demokratin och rättsstaten.

De som utför påverkansarbete registrerar sig i tjänsten från och med 1 januari

Den 1 januari 2024 öppnas en registreringsblankett i öppenhetsregistret, med vilken personer som utför påverkansarbete kan registrera sig i systemet.

De redovisningsskyldiga har tre månader på sig att göra registreringsanmälan. Sista registreringsdagen är 31 mars 2024. Från och med 2024 ska dessutom varje ny aktör göra registreringen senast den dag då påverkanskommunikationen inleds eller när gränsen för småskalig påverkanskommunikation överskrids.

Registreringen har gjorts så enkel som möjligt i öppenhetsregistrets tjänsteportal. På vår webbplats finns dessutom instruktioner som stöd för registreringen både i skriftligt format och som videor.

Anmälan om påverkanskommunikation görs från och med den 1 juli

Under öppenhetsregistrets första år börjar uppgifter om påverkanskommunikationen samlas in från och med april och uppgifterna anmäls till registret under juli–augusti. I fortsättningen ska anmälan om påverkanskommunikation göras med ett halvt års mellanrum och anmälan gäller alltid uppgifterna om de föregående sex månaderna.

De första viktiga datumen:

1.1.2024 Registreringen i öppenhetsregistret inleds.

31.3.2024 Sista dagen att registrera sig i öppenhetsregistret för de aktörer som redan bedriver påverkanskommunikation. Varje ny aktör ska göra registreringen senast den dag då påverkanskommunikationen, dvs. lobbningen, eller rådgivningen inom påverkanskommunikation inleds eller när gränsen för småskalig påverkanskommunikation överskrids.

1.7.2024 Verksamhetsanmälningar om påverkanskommunikation i april–juni 2024 kan börja göras.

31.8.2024 Sista dagen att anmäla påverkanskommunikation i april–juni 2024.

God jul och ett mera transparent nytt år

Du kan förbereda dig för nästa års uppgifter på förhand. När de inledande förberedelserna är gjorda, kan du invänta det nya året i lugn och ro.

I det här skedet vill vi önska alla som utför påverkansarbete, de som jobbar på riksdagen eller ministerierna samt de som är intresserade av öppen förvaltning och beslutsfattandets slingrande turer god jul och gott nytt år!

Jonna, Ines, Minna, Elina, Eira och de andra anställda vid revisionsverket som arbetar med öppenhetsregistret