Vaikuttamistoiminnan taloudellisia tietoja koskeva määräysluonnos lausuttavana

Nyhet

VTV varaa mahdollisuuden lausunnon antamiseen luonnoksesta määräykseksi avoimuusrekisterilain tarkoittamien vaikuttamistoiminnan taloudellisten tietojen muodostamisesta.

Määräyksen tavoitteena on tarkentaa avoimuusrekisterilain tarkoittamien vaikuttamistoiminnan taloudellisten tietojen muodostamiseen vaadittuja tietoja. Kuulemisen tavoitteena on erityisesti tietojen kerääminen määräyksen muotoiluista ja sisällöstä sen kohteena olevilta ilmoitusvelvollisilta sekä ministeriöltä. Tavoitteena on myös saada palautetta määräysluonnoksesta avoimuusrekisteriä hyödyntäviltä tahoilta kuten tutkijoilta ja toimittajilta.

Määräys koskee edellisen kalenterivuoden aikana vaikuttamistoimintaan osallistuneiden henkilöiden kokonaismäärää ja näiden vaikuttamistoimintaan käyttämien henkilötyövuosien sekä vaikuttamistoimintaan liittyviä markkinointi- ja edustamiskulujen muodostamista.

Vaikuttamistoiminnan ja sen neuvonnan taloudelliset tiedot raportoidaan ensimmäisen kerran avoimuusrekisteriin kesän 2026 toimintailmoituksessa. Silloin raportoidaan taloudelliset tiedot vuodelta 2025.

Lausunnot pyydetään antamaan 19.11.2024 klo 16.15 mennessä.

Lausunto pyydetään antamaan osoitteessa lausuntopalvelu.fi.

Lausunnon voi toimittaa myös valtiontalouden tarkastusviraston kirjaamoon kirjaamo@vtv.fi tai postitse osoitteeseen Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV), Porkkalankatu 1, PL 1119, 00101 Helsinki. Jos lausunto toimitetaan kirjaamoon, lausuntoon pyydetään liittämään asian diaarinumero (D/624/04.13.00/2024).

Lausuntopyyntö: Luonnos valtiontalouden tarkastusviraston määräykseksi avoimuusrekisterilain tarkoittamien vaikuttamistoiminnan taloudellisten tietojen muodostamisesta

Määräysluonnos

Perustelumuistioluonnos